16.9.2010

/ak/n nousu ja tuho - osa I - jonneteimuistaoliittinen kausi

Avaruuskulttuurihan on toki ollut täällä jo niistä ajoista lähtien kun apinat ensimmäisen kerran koskettivat mustaa monoliittia, mutta Kuvalaudalle se rantautui ensimmäisiä kertoja vuosien 2008-2009 vaihteessa.

Kenties niiden harmiksi joiden mielestä avaruuskulttuuri on vakavaa liiketoimintaa, kaikki alkoi tyylipuhtaasta meemuilusta: Korkein Oikeus elokuvan innoittamana laudalle alettiin sopivissa ja osin sopimattomissakin väleissä postaamaan hokemaa "Avaruuskulttuuri on jo täällä". Tämän oheen alkoi pian ilmestyä muitakin lainauksia kyseisestä elokuvasta ("tietoisin mies saa kaikki naaraat", "sulla on väärä käsitys ajan rakenteesta" jne.) sekä tuntemattomasta lähteestä (luultavasti vain jonkin yksittäisen avaruuskulttuurimiehen ankaran pössyttelyn valaisemasta mielestä) peräisin olevat "avaruuskulttuurin kolme pääsääntöä", jotka sittemmin ovat - ehkä ansaitustikin - jääneet historian pimeisiin nurkkiin pölyttymään:

  1. Avaruuskulttuuri on suoraa kokemista Tässä ja Nyt
  2. Avaruuskulttuuri edustaa tunteiden Tuntemista ja ajatuksien Ajattelemista automaation sijaan
  3. Avaruuskulttuuri on jo täällä


Varhaisia avaruuskulttuurilankoja Kuvalaudalta (isommat kuvat linkkinä, koska blogger pienentää ne automaattisesti):




Avaruuskulttuuri valtasi alaa myös ircin puolella, jossa !kuvalauta kanavan paskaryöpyn jalkoihin jäänyt avaruuskulttuurikeskustelu sai oman, vielä tänäkin päivänä sinnittelevän anonyymin kanavansa. !avaruuskulttuuri oli lähtökohtaisesti moderoimaton ja tämä Gandhin mallin mukainen passiivinen vastarinta puri floodaajiin ja muihin sottaajiin yllättävän hyvin - kukaan ei jaksanut häiriköidä pitkään kanavaa, jossa kenelläkään ei ollut aikomustakaan tehdä mitään asialle. Kanavalla käytiin näinä kulta-aikoina etenkin yönyymien toimesta rastafarien reasoning-sessioihin rinnastuvia keskusteluja maailmasta, maailmankaikkeudesta ja kaikesta. Nämä keskustelut innoittivat myös pari syvällisempää TeamSpeak-sessiota, joissa kokeiltiin mm. tarot-korteista ennustamista ja erilaisia rentoutustekniikoita. Harmillisesti, näistä keskusteluista on jäänyt hyvin vähän jos mitään todistusaineistoa jälkipolville.

Myöhemmin hyvinkin suosituksi tulleen mallin, jossa Kuvalaudan käyttäjät postaavat kansainvälisille chaneille omia meemejään ja näin hämmentävät ulkomaan ystäviensä mieliä voi jopa katsoa syntyneen avaruuskulttuuri-meemuilusta. Sitä kuitenkin harjoitettiin hieman normi-spudroilua paremmalla maulla. Tässä pari esimerkkiä 420chanin puolelta:



Vuoden 2009 syyskuussa Kuvalaudan ylläpito taipui avaruuskulttuurin ystävien painostukseen (eräs kampanjajuliste alla) ja /ak/ näki päivänvalon, joskin ensialkuun piilotettuna lautana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti